a szakosztály múltja

 


 

A Budaörsi Sport Club Judo szakosztály közel 35 évvel ezelõtt alakult Tuncsik József irányításával. Néhány év elteltével az évkönyvekben megjelentek a budaörsi judokák nevei, eredményei... A több mint negyed évszázad alatt számos magyar bajnoka volt a szakosztálynak, minõsítve az itt "szolgálatot" teljesítõ edzõk munkáját.

A szakosztály meghatározó korszakainak edzõi voltak (a teljesség igénye nélkül) Tuncsik József, Gyányi Ferenc, Csorba Miklós, Kiss László

Egy fotó a '80-as évek közepéről a Budaörsi SC csapatáról

a budaörsi judo-élet napjainkban...

2004. elején az egyesület vezetésében felmerült a szakosztály új alapokra helyezésének gondolata. Ennek irányítója a BSC vezetésének felkérése alapján Fazekas Csaba lett, az utánpótlás felkészítését Kovács Sándor vette át. Mindketten budaörsi neveltetésű judosok.

A szakosztálynak jelenleg közel 50 leigazolt versenyzője van a "diák C" korcsoporttól a seniorokig.

Nagy gondot fordítunk a szakosztály utánpótlás nevelésére is. Jelenleg mintegy 120 gyermek látogatja tanfolyamunkat, 4 éves kortól.

Célunk az utánpótlás bázis és ezzel párhuzamosan a versenyzői állomány fokozatos és folyamatos bővítése, de szeretettel várunk minden judo iránt érdeklődőt, az edzéseinken, korra-, nemre való tekintet nélkül.

Az utánpótlás bázis további bővítése érdekében 2009. októberétől óvódai judo oktatást indítottunk el.

Jelenleg a diák korcsoportok versenyzői létszáma nem kielégítő, de tanfolyamainkkal azon dolgozunk, hogy ez a létszám néhány év múlva megfelelően biztosítsa a tanfolyamos edzések célját, az utánpótlás bázist.
2006. óta diák versenyzőink értékes Diákolimpiai, MKK, és Országos bajnoki érmeket szereztek.
A szakosztály történetében először, csapatbajnokságban is megmérettettek a budaörsi judosok. 2010-ben serdülő csapatunk az országos csapatbajnokságon ezüstérmet, míg ugyanebben az időszakban felnőtt csapatunk a II. Osztályban bronzérmet szerzett. A következő évben emelkedő tendenciát mutatva a II. Osztály csapatbajnokságon már bajnoki címet szereztünk.

2003. októbere óta a "senior" korú versenyzõi állomány is szép számban megnövekedett. Az évente megrendezésre kerülõ "SENIOR" nemzeti bajnokságokon, illetve a 30 év felettiek európa-, és világbajnokságán is egyre több versenyzőnk van jelen, és nem is sikertelenül.

A seniorok közül Göndöcs Attila és Fazekas Csaba világbajnoki ezüstérmet hozhattak haza Franciaországból. Fazekas 2005-ben Európa Bajnoki címet szerzett, míg Göndöcs a 2006-os prágai Európa Bajnokságon ezüstérmet vehetett át.
Fazekas Csaba a WMJA által rendezett Masters világbajnokságok utolsóján 2010-ben világbajnoki címet szerzett. 2011 sem maradt ki a Masters-aranyak sorából, Németh Károly a Leibnitz-i Európa-bajnokságon aranyérmes lett.
A felsoroltakon kívül számos EB és VB éremmel, helyezéssel büszkélkedhetnek a budaörsi szeniorok.

2006 óta övvizsgára felkészítõ nyári edzõtáborokat tartunk judokáinknak. A tábor végén a szorgalmasan gyakorló sportolók vizsgát tehetnek a soron következő kyu fokozatból.

Sportolóink nyári felkészülésére egész nyáron bíztosítunk edzéslehetőséget.

 

2004. óta eddig hét alkalommal rendeztük meg a Budaörs Kupa - meghívásos gyermek judo-versenyt, melyen évrõl-évre egyre több Judo-klub jelenik meg.

a 2014. évi - 6.Budaörs Kupán 42 klub 463 versenyzője állt tatamira. Az eddigi utolsó versenyünkön 2016. márciusában a 7. Budaörs Kupán már 6 ország (Ukrajna, Bulgária, Szlovákia, Szerbia, Románia és Magyarország) ötvennyolc klubjából több mint ötszáz judoka tehette magát próbára.

Reméljük, hogy a városunk nevét viselő versenyt még sokáig alkalmunk lesz megrendezni, ezzel is lehetőséget adni a még nem versenyző-korú gyermekek megmérettetésének.